Ulica:

Miejscowość:

Kod pocztowy:

lubię to!
  Kontakt
   Wydawca
   Redakcja
  
  „...wszędzie tam, gdzie przerabia się drewno...”
Temat z bliska  |  Materiały i komponenty do produkcji mebli
Na rynku krąży wiele mitów związanych ze stosowaniem kamienia w produkcji mebli. Uważany za elegancki choć drogi i trudny w obróbce materiał powoli wchodzi na meblowe salony. Obawy producentów odnośnie używania kamienia w projektach mebli dotyczą głównie jego obróbki, która wymaga posiadania specjalistycznego parku maszyn, a nie obrabiarek przeznaczonych do pracy z materiałami drewnopochodnymi. 
Granitowy blat w kameralnej jadalni. Fot. RR Granity
Natomiast na rynku pojawia się coraz więcej kamienia w postaci obrobionych półfabrykatów, które jako niemalże gotowy materiał można zastosować na fronty czy blaty. Poza tym coraz częściej w meblarstwie wykorzystuje się tzw. kamień syntetyczny tj. połączenie kamienia z żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Takie konglomeraty są lżejsze średnio o blisko 20% i tańsze od kamieni naturalnych choć mniej trwałe. 

Wśród zalet kamień warto wymienić chociażby kilka: jest materiałem niepalnym i długo się nagrzewa, co oznacza, że można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych. Surowiec ten jest bardzo trwały i wytrzymały, a ponadto jeśli się zniszczy, można go odnowić (np. drobne rysy można usunąć polerując blat kamieniem szlifierskim). O wyjątkowości kamienia świadczy także jego oryginalność -nie ma dwóch identycznych kamieni, a bogactwo barw, odcieni i wzorów jest nieograniczone.

Jakie rodzaje kamienia najlepiej zastosować na kuchenne blaty, a jakich powinniśmy unikać? Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do przeczytania marcowego wydania GPD. 
Katarzyna Orlikowska
katarzyna.orlikowska@gpd24.pl
tel. 519 516 118

Równie piękny jak wytrzymały

Na rynku krąży wiele mitów związanych ze stosowaniem kamienia w produkcji mebli. Uważany za elegancki choć drogi i trudny w obróbce materiał powoli wchodzi na meblowe salony. Obawy producentów odnośnie używania kamienia w projektach mebli dotyczą głównie jego obróbki, która wymaga posiadania specjalistycznego parku maszyn, a nie obrabiarek przeznaczonych do pracy z materiałami drewnopochodnymi. Natomiast na rynku pojawia się coraz więcej kamienia w postaci obrobionych półfabrykatów, które jako niemalże gotowy materiał można zastosować na fronty czy blaty. Poza tym coraz częściej w meblarstwie wykorzystuje się tzw. kamień syntetyczny tj. połączenie kamienia z żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Takie konglomeraty są lżejsze średnio o blisko 20% i tańsze od kamieni naturalnych choć mniej trwałe. 

Wśród zalet kamień warto wymienić chociażby kilka: jest materiałem niepalnym i długo się nagrzewa, co oznacza, że można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych. Surowiec ten jest bardzo trwały i wytrzymały, a ponadto jeśli się zniszczy, można go odnowić (np. drobne rysy można usunąć polerując blat kamieniem szlifierskim). O wyjątkowości kamienia świadczy także jego oryginalność -nie ma dwóch identycznych kamieni, a bogactwo barw, odcieni i wzorów jest nieograniczone.

Jakie rodzaje kamienia najlepiej zastosować na kuchenne blaty, a jakich powinniśmy unikać? Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do przeczytania marcowego wydania GPD.